Beslenme; yaşamın devam etmesi, büyüme ve gelişmenin sağlanması, sağlığın sürdürülmesi, korunması, yaşam kalitesinin arttırılması için gerekli olan besin öğelerini içeren besinlerin tüketilmesidir. Fizyolojik bir ihtiyaçtır ve anne karnından yaşlılığa kadar olan yaşamın tüm süreçlerini kapsamaktadır. Bu nedenle ne yediğimiz, nasıl beslendiğimiz hayatımızın şekillenmesinde rol oynayan bir anahtardır. Anahtarda kilit görevi üstlenen durum ise yeterli ve dengeli beslenmedir. Hastalıklarda beslenme konusunda da altın kural budur.
Hastalıklarda uygulanan beslenme tedavisine “Tıbbi Beslenme Tedavisi” denmektedir ve kişiye özel olarak, bireyin yaşamı, yaşı, cinsiyeti, mesleği, genetik faktörleri, ekonomik, kültürel, çevresel etmenleri, besin seçiciliği, hastalıkları, laboratuvar ve tıbbi bulguları göz önünde bulundurularak planlanmaktadır. Bu sebeple parmak izi niteliğini taşımaktadır.
Kliniğimizde ise epilepsi, serebral palsi, otizm spektrum bozukluğu, hipertivite, dikkat eksikliği, diyabet, organik asidemiler, vitamin ve mineral eksiklikleri, böbrek hastalıkları, doğumsal metabolik rahatsızlıklar, inek sütü proteini alerjisi, çeşitli antiinflamatuvar hastalıklar, multipl skleroz, konstipasyon, protein enerji malnütrisyonu, hiperlipidemi, obezite başta olmak üzere pek çok hastalıkta ve semptomda tıbbi beslenme tedavisi planlanmaktadır. İlk aşamada çocuklarımızın muayenesi ilgili hekimleri tarafından yapılmaktadır ve ardından tıbbi beslenme tedavileri uzman diyetisyen tarafından yazılmaktadır. Bu diyetler her çocuğumuza özgü olarak bireysel bir şekilde oluşturulmakta ve yakın takibi gerçekleştirilmektedir. Bu diyetlerin başlıcaları ketojenik diyet, modifiye atkins diyeti, glutensiz ve kazeinsiz diyet, düşük glisemik indeksli diyet, düşük kolestetol içerikli diyet, diyabette tıbbi beslenme tedavisi, kazeinsiz diyet, inek sütü protein alerjisine özel tıbbi beslenme tedavisi, lizinden kısıtlı diyet, pürinden kısıtlı diyet, düşük sodyum içerikli diyet, konstipasyona yönelik tıbbi beslenme tedavisi, protein enerji malnütrisyonuna yönelik tıbbi beslenme tedavisi, gaz şikayetine yönelik diyet, metilmalonik asidemi ve propiyonik asidemiye özel tıbbi beslenme tedavileri, fenilalaninden kısıtlı diyet, obezitede tıbbi beslenme tedavisi, migren atakları için tıbbi beslenme tedavisi vb’dir. Her çocuğumuz özeldir, çocuklarımızın tıbbi beslenme tedavileri planlanırken bu durum ve sağlıklarının temelinin bebeklik, çocukluk döneminde yedikleri ile atıldığı durumu göz ardı edilmemektedir.
Sonuç olarak tıbbi beslenme tedavisi hastalıkların iyileşmesinde, şiddetinin hafiflemesinde oldukça büyük öneme sahiptir. Hipokrat’ın da söylemiş olduğu gibi ‘yediklerimiz ilacımız, ilacımız yediklerimizdir’.